joi, 16 iunie 2011

”Pentru realizarea unei economii verzi voința politică este fundamentală”

Călin Georgescu, directorul Centrului Național pentru Dezvoltare Durabilă (CNDD), a susținut în data de 14 iunie 2011 o intervenție în cadrul conferinței NEED 4 GREEN ECONOMY - ECONOMIA VERDE ÎN ROMÂNIA. Evenimentul a fost organizat de Finmedia, sub patronajul Ministerului Mediului  și Pădurilor la  J.W. Marriott Bucharest Grand Hotel.


Călin Georgescu a subliniat la începutul alocuțiunii sale că modelul dezvoltării durabile reprezintă viitorul României dar el trebuie și pus în practică.

În continuare, expertul ONU a remarcat că, pentru a trece la implementarea unui model de economie verde, trebuie să vedeam în ce realitate aducem acest concept. ”Populația României a scăzut cu 12% în ultimii 20 de ani, avem 5 milioane de pensionari și 4,8 milioane de persoane active. Peste 50% dintre elevii români nu îndeplinesc criteriile după care se măsoară, conform standardelor europene, nivelul alfabetizării științifice. Suntem încă pe unul dintre primele locuri în Europa la numărul bolnavilor de tuberculoză, o boală a sărăciei, și la mortalitatea infantilă.”  În plus, ”procentul alocat cercetării în România este de 0,47% din PIB, în timp ce strategia Europa 2020 a enunțat clar că știința este o prioritate, fiecare stat membru al UE urmând să aloce minimum 3% din PIB în acest scop.” “Trebuie să ne întrebăm cu cine vom clădi societatea românească de mâine” a spus Georgescu, “iar fără un sistem de învățământ performant, fără cercetare și inovare permanentă nu există dezvoltare durabilă.”

Călin Georgescu consideră ca România are un potențial uriaș pentru a promova ”economia verde” ca soluție a dezvoltării pe termen mediu și lung. Dispunem chiar de unele avantaje competitive, din punctul de vedere al resurselor, în comparație cu unele state care, în ultimii 20 de ani, au reușit să facă progrese remarcabile pe calea aplicării principiilor dezvoltării durabile, precum Finlanda, Norvegia și, mai recent, Franța. În Romania avem nevoie însă de o gândire strategica coerentă, iar voința politică în acest sens este fundamentală.”

Directorul CNDD a concluzionat spunând că trebuie să fim mai modești în declarații festiviste și mult mai responsabili în acțiune. Astfel, ”orice decizie care privește viitorul țării ar trebui să se ia pe baza unor analize serioase și studii de impact, să fie bazată pe raționalitate economică și suportabilitate socială.”
                                                                                                                                          
15 iunie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu