marți, 21 mai 2013

”Natura 2000 – cel mai avansat și flexibil sistem de conservare a biodiversității” - comunicat conferință natională



Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice și Centrul Național pentru Dezvoltare Durabilă au organizat pe 21 mai la Palatul Parlamentului conferința națională Natura 2000 – opțiunea verde pentru bunăstarea României, în cadrul campaniei naționale de conștientizare InfoNatura2000 pentru a reafirma importanța economică pe care o au biodiversitatea și păstrarea unui mediu înconjurător sănătos.


Ministrului Mediului și Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, a declarat că rețeaua Natura 2000 reprezintă cel mai avansat și flexibil sistem de conservarea a biodiversității la nivel internațional și a reafirmat sprijinul oficial pentru acțiunile de protejare a naturii susținând că acest subiect  trebuie să se alăture priorităților de pe agenda publică. Comisarului european pe probleme de Mediu, Janez Potočnik a subliniat prin mesajul video faptul că societatea actuală trebuie să caute soluții de dezvoltare economică împreună cu natura nu împotriva acesteia noțiunea de infrastructură verde  fiind în centrul acestei abordări a politicii comunitare de mediu. Acesta a fost completat de mesajul video transmis de Comisarul european responsabil de Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș care a spus că România se află la răscruce şi încă nu e prea târziu să aleagă modelul de dezvoltare care protejează resursele naturale, în acest sens viitoarea Politică Agricolă Comună urmând să ofere statelor membre instrumentele de care au nevoie.

Au mai susținut prezentări Radu Vădineanu, manager Centrul Național pentru Dezvoltare Durabilă, Pia Bucella și Marco Fritz, membri în DG Mediu, Comisia Europeană, Alina Ujupan, membră în cabinetul Comisarului Dacian Cioloș, Ivan Patzaichin despre inițiațiva de ecoturism Triunghiul biodiversității Mila 23 – Crișan- Caraorman și Atena Groza despre Strategia Națională pentru Conservarea Biodiversității 2013-2020.

La conferință au participat membri ai Parlamentului, reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, Guvernului României, Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Gărzii Naționale de Mediu, Administrației Fondului pentru Mediu și Administrației Naționale Apele Române. Participanții au primit trei volume realizate în premieră: Albumul Natura 2000 în România, Catalogul habitatelor, speciilor și siturilor Natura 2000 în România și Agenda Natura 2000 în România 2013-2014.

Campania va continua în perioada următoare cu organizarea a 8 seminare în  fiecare regiune de dezvoltare: Timișoara (28 mai), Craiova (30 mai), Iași (5 iunie), Cluj-Napoca (11 iunie), Brașov (13 iunie), Galați (19 iunie) și București (27 iunie) la care participă autorități de mediu, instituții publice, camere de comerț, institute și universități, administratori și custozi, ONG-uri și mass-media locale.

Proiectul cu titlul InfoNatura 2000 - Campanie naţională de conştientizare privind importanța conservării Biodiversităţii prin Rețeaua Natura 2000 în România” este co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Operaţional Sectorial Mediu – Axa prioritară 4 „Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protecţia Naturii”. Durata proiectului este de 36 de luni, între 14 decembrie 2010 - 31 decembrie 2013. 



Pentru mai multe informații:
Roxana Mazilu, Ofițer Relații Publice, Centrul Național pentru Dezvoltare Durabilă
Mail: roxana.mazilu@cndd.ro021 – 3103320; website: infonatura2000.cndd.ro








Credit foto: DC Communication

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu