vineri, 29 aprilie 2011

Conservarea biodiversitatii in Muntii Macinului

Luna iulie 2011 va marca incheierea proiectului european ”Masuri de eficientizare a managementului conservativ si participativ in zona muntilor Macinului” finantat prin POS Mediu si implementat de Centrul National pentru Dezvoltare Durabila (CNDD) (www.ncsd.ro).  Tinta acestuia este atat Administratia Parcului National Muntii Macinului, autoritatile si comunitatile din zona dar si agentii economici si turistii.  Din  ianuarie 2010, cand a fost lansat proiectul, echipa de implementare si subcontractantii de specialitate au lucrat pentru realizarea ”Studiului privind Evaluarea Capacitatii de Suport a sistemelor ecologice din zona Muntilor Macinului” si pentru elaborarea ”Strategiei si a Planului de Actiune pentru Conservarea Biodiversitatii si utilizarea durabila a componentelor sale in Munţii Macinului”. A fost realizata ”Harta vizitatorului in zona Muntilor Macinului” in 2000 de exemplare care se distribuie deja gratuit de catre Administratia Parcului. Iar in luna iulie va fi terminat si filmul documentar de prezentare a Muntilor Macinului si va fi difuzat pe un canal tv generalist.  


Pentru realizarea activitatilor au avut loc intalniri locale, s-au derulat actiuni de cercetare si filmari pe teritoriul Parcului National (inclusiv in rezervatiile stiinţifice ,,Moroianu” si ,,Valea Fagilor“), in aria speciala de protectie avifaunistica Macin-Niculitel si situl de importanta comunitara Muntii Macinului.


O scurta privire asupra acestui areal din Dobrogea de Nord justifica existenta proiectului CNDD si necesitatea continuarii acestuia prin activitati de constientizare si conservare viitoare. Lipsiti de spectaculosul altor zone montane – inaltimile maxime depasesc cu putin 400 m - muntii Macin compenseaza prin ineditul peisajului arid cu stanci granitice in forme arhaice bizare, culmi rosietice si vegetatie stepica si forestiera. Cea mai mare bogatie este insa diversitatea speciilor de animale si plante care traiesc pe ”dealurile rumene ale Macinului”, asa cum le descria  Alexandru Vlahuta acum o suta de ani. Muntii Macin este singurul parc natural din tara care protejeaza vegetatia stepica - 1770 de specii de plante, dintre care 72 sunt protejate ca fiind rare sau vulnerabile, iar 27 sunt endemice - si care este acum foarte rara in Europa.


Macin reprezinta cea mai importanta zona de cuibarit pentru speciile de pasari rapitoare din Romania ca soimul dunarean si pietrarul. Aici traiesc specii rare ca broasca testoasa (monument al naturii), balaurul dobrogean (cel mai mare sarpe din tara), soparla de stepa, gusterul vargat dobrogean, vulturul plesuv brun, ciocanitoarea neagra si dihorul de stepa. Cercetarile au inventariat un numar de 181 specii de pasari (37 sunt protejate la nivel international), 47 de specii de mamifere, 1436 specii de insecte, peste 900 de specii de fluturi, 11 specii de reptile si 7 specii de amfibieni. Este un patrimoniu natural impresionant dar deja imputinat prin disparitia unor plante si animale, precum acvila de stepa.



Parerea ca natura este inepuizabila este inca larg raspandita in lume mai ales in tarile care au avut dintotdeauna de partea lor o natura generoasa. Romania este una dintre acestea. Ceea ce stiinta nu oboseste sa dovedeasca este faptul ca toate vietatile care se afla in interiorul unui spatiu sunt adaptate unele la altele si depind unele de altele, adevar uitat usor in civilizatia blocurilor de beton, fier si sticla care au rupt legatura dintre om si restul speciilor.


Text: Roxana Mazilu  

Foto: Peter Lengyel