"Dezvoltarea durabilă asigură nevoile prezentului fără a compromite posibilitatea generațiilor viitoare de a-și asigura propriile nevoi." - Raportul Brundtland (1987)
joi, 15 decembrie 2011
luni, 28 noiembrie 2011
joi, 24 noiembrie 2011
CNDD a anunțat rezultatele proiectului “Măsuri de eficientizare a managementului conservativ și participativ în zona Munților Măcinului”
Luna aceasta se încheie proiectul “Măsuri de eficientizare a managementului conservativ și participativ în zona Munților Macinului” desfășurat între ianuarie 2010 – noiembrie 2011.
La conferința de încheiere desfășurată la Tulcea în 22 noiembrie au vorbit despre rezultate și experiența implementării acestui proiect: Silvia Buhlea – Directorul Organismului Intermediar POS Mediu Regiunea Sud-Est Galați, Viorel Roșca – Directorul Administrației Parcului Național Munții Măcinului și Radu Vădineanu – Manager de proiect, Centrul Național pentru Dezvoltare Durabilă (CNDD).
joi, 17 noiembrie 2011
Muntii Macinului – rezultatele unui proiect pentru natura si oameni
Foto: Peter Lengyel |
Evenimentul va avea loc in ziua de 22 noiembrie, in sala de conferinte a Hotelului Delta din Municipiul Tulcea incepand cu ora 11.00.
Vorbesc despre experienta realizarii proiectului, rezultate si impact:
- Silvia Buhlea – Directorul Organismului Intermediar POS Mediu Regiunea Sud-Est Galati;
- Viorel Rosca – Directorul Administratiei Parcului National Muntii Macinului;
- Radu Vadineanu – Manager de proiect, Centrul National pentru Dezvoltare Durabila.
Prin proiect au fost elaborate materiale de informare originale care vor ajuta la cresterea gradului de informare a populatiei locale si a potentialilor vizitatori cu privire la valoarea patrimoniului natural si a importantei conservarii acestuia:
- Filmul documentar Muntii Macinului, cu o durata de 50 de minute.
- Harta vizitatorului in Muntii Macinului;
- Strategia si planul de actiune pentru conservare a biodiversitatii si utilizarea durabila a componentelor sale in Muntii Macinului;
Participantii la conferinta vor primi un DVD cu filmul documentar Muntii Macinului si Strategia si planul de actiune pentru conservarea biodiversitatii si utilizarea durabila a componentelor sale in Muntii Macinului.
Proiectul a fost finantat prin Programul Operational Sectorial-Mediu (POS Mediu) – Axa prioritara 4 „Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protectia Naturii” si are o valoare totala de 2.840.726,93 lei.
Participarea la eveniment este libera.
Va rugam sa confirmati participarea Dvs la Roxana Mazilu – coordonator comunicare CNDD, Mail: roxana.mazilu@cndd.ro, Tel: 021-310.33.20, Mobil: 0724999645
miercuri, 16 noiembrie 2011
InfoNatura2000 ia România la pas
S-a lansat InfoNatura2000 “Campanie națională de conștientizare privind importanța conservării Biodiversității prin Rețeaua Natura 2000 în România”. Adresându-se în special autorităților publice dar și publicului larg, proiectul va realiza produse de informare complexe (website, cataloage, albume foto și filme documentare), va organiza sesiuni de instruire, seminarii și o conferință națională de informare și conștientizare a publicului și va reactualiza strategia națională de conștientizare a publicului cu privire la rețeaua europeană Natura 2000 în România.
„Vom lua România la pas, îi vom ajuta pe oameni să înțeleagă de ce Rețeaua Natura 2000 a fost un program vizionar atunci când a fost lansat și de ce este în avantajul nostru să-l sprijinim în continuare. Capitalul natural este fundamentul pe care dorim să se realizeze un nou model de dezvoltare socio-economică sustenabilă, iar conservarea biodiversității încă nu se află în topul priorităților de pe agenda publică din România. Dorim ca prin acest proiect să schimbăm percepția negativă pe care o au oamenii despre efectele măsurilor de conservare a biodiversității și să arătăm că Rețeaua Natura 2000 poate constitui unul dintre puținele elemente concrete pentru un viitor mai bun.” a declarat Radu Vădineanu, manager de proiect.
În prezent se desfășoară filmările pentru serialul documentar Natura 2000, a fost lansată o secțiune web de informare asupra siturilor http://natura2000.mmediu.ro și a început pregătirea materialelor necesare pentru sesiunile de instruire și evenimentele de conștientizare programate pentru anul viitor.
“Campania naţională de conştientizare privind importanța conservării Biodiversităţii prin Rețeaua Natura 2000 în România”– SMIS-CSNR 17609 este derulată de către Fundația Centrul Național pentru Dezvoltare Durabilă în parteneriat cu Ministerul Mediului și Pădurilor – Direcția Biodiversității. Proiectul este co-finanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Sectorial Mediu – Axa prioritară 4 „Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protecţia Naturii”. Bugetul total este de 14.036.402 lei, din care: 11.543.466 lei (finanţare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională şi bugetul de stat) și 2.492.936 lei contribuţia beneficiarului.
Durata proiectului este de 27 de luni, între 14 decembrie 2010 - 14 martie 2013. Decalajul înregistrat de lansare a fost datorat unei contestații în cursul procedurii de atribuire, însă toate întârzierile au fost recuperate și activitățile se află în grafic.
marți, 21 iunie 2011
Călin Georgescu: Pentru omenire, criza actuală nu este o problemă, ci ceea ce urmează după ea
Invitat în emsiunea Prim Plan de la TVR1, Călin Georgescu, secretar general al Reprezentanţiei României la Clubul de la Roma spune că, pentru omenire, criza actuală nu este o problemă, ci ceea ce urmează după ea va fi o problemă - o criză a hranei sau o criză a resurselor.
Criza actuală, subliniază Georgescu, este una minoră în comparație cu ce ar putea să urmeze. În momentul de față avem de a face cu o greșeală de sistem, nu cu un accident.
Criza a a pornit de la două păcate fundamentale ale omenirii: lăcomia și trufia, ceea ce se poate aplica și la criza Greciei.
Analiza lui Călin Georgescu, în materialul alăturat: http://www.tvr.ro/articol.php?id=105268
Criza actuală, subliniază Georgescu, este una minoră în comparație cu ce ar putea să urmeze. În momentul de față avem de a face cu o greșeală de sistem, nu cu un accident.
Criza a a pornit de la două păcate fundamentale ale omenirii: lăcomia și trufia, ceea ce se poate aplica și la criza Greciei.
Analiza lui Călin Georgescu, în materialul alăturat: http://www.tvr.ro/articol.php?id=105268
Emisunea PRIM PLAN – integrala poate fi vizionata la INREGISTRARILE SAPTAMANII, Luni: 20-06-2011 : http://www.tvr.ro/inregistrari.php
joi, 16 iunie 2011
”Pentru realizarea unei economii verzi voința politică este fundamentală”
Călin Georgescu, directorul Centrului Național pentru Dezvoltare Durabilă (CNDD), a susținut în data de 14 iunie 2011 o intervenție în cadrul conferinței NEED 4 GREEN ECONOMY - ECONOMIA VERDE ÎN ROMÂNIA. Evenimentul a fost organizat de Finmedia, sub patronajul Ministerului Mediului și Pădurilor la J.W. Marriott Bucharest Grand Hotel.
Călin Georgescu a subliniat la începutul alocuțiunii sale că modelul dezvoltării durabile reprezintă viitorul României dar el trebuie și pus în practică.
În continuare, expertul ONU a remarcat că, pentru a trece la implementarea unui model de economie verde, trebuie să vedeam în ce realitate aducem acest concept. ”Populația României a scăzut cu 12% în ultimii 20 de ani, avem 5 milioane de pensionari și 4,8 milioane de persoane active. Peste 50% dintre elevii români nu îndeplinesc criteriile după care se măsoară, conform standardelor europene, nivelul alfabetizării științifice. Suntem încă pe unul dintre primele locuri în Europa la numărul bolnavilor de tuberculoză, o boală a sărăciei, și la mortalitatea infantilă.” În plus, ”procentul alocat cercetării în România este de 0,47% din PIB, în timp ce strategia Europa 2020 a enunțat clar că știința este o prioritate, fiecare stat membru al UE urmând să aloce minimum 3% din PIB în acest scop.” “Trebuie să ne întrebăm cu cine vom clădi societatea românească de mâine” a spus Georgescu, “iar fără un sistem de învățământ performant, fără cercetare și inovare permanentă nu există dezvoltare durabilă.”
Călin Georgescu consideră ca România are un potențial uriaș pentru a promova ”economia verde” ca soluție a dezvoltării pe termen mediu și lung. Dispunem chiar de unele avantaje competitive, din punctul de vedere al resurselor, în comparație cu unele state care, în ultimii 20 de ani, au reușit să facă progrese remarcabile pe calea aplicării principiilor dezvoltării durabile, precum Finlanda, Norvegia și, mai recent, Franța. În Romania avem nevoie însă de o gândire strategica coerentă, iar voința politică în acest sens este fundamentală.”
Directorul CNDD a concluzionat spunând că trebuie să fim mai modești în declarații festiviste și mult mai responsabili în acțiune. Astfel, ”orice decizie care privește viitorul țării ar trebui să se ia pe baza unor analize serioase și studii de impact, să fie bazată pe raționalitate economică și suportabilitate socială.”
15 iunie 2011
joi, 9 iunie 2011
marți, 7 iunie 2011
joi, 2 iunie 2011
Viitorul este al celui care va avea hrana și apa
Dr. Călin Georgescu
Voci internaționale proeminente, analize pertinente și date recente susțin cu tărie apariția în decada următoare a unei crize alimentare. Premisele care susțin aceasta ipoteză nu sunt puține.
Resursele planetare au atins limitele potențialului de producție agricolă însă populația lumii crește în continuare. Efectele condițiilor climaterice nefavorabile asupra producției de grâu se resimt deja în producția marilor exportatori mondiali și se estimează că în anii următori aceste efecte vor fi și mai pronunțate. Fenomene precum deteriorarea fertilității solurilor și poluarea reduc suprafețele cultivate de la an la an. În plus, volumul de apă dulce la nivel planetar se reduce accelerat, ducând la diminuarea producției agricole. Semnele apropierii unei crize alimentare se multiplică: rezervele mondiale de cereale sunt în scadere iar prețurile au crescut constant, în unele cazuri de 2-3 ori față de nivelul de acum doi ani. Conform Băncii Mondiale prețul global al alimentelor a crescut cu 36% în ultimele 12 luni, determinând noi presiuni inflaționiste. Scumpirea paralelă a prețurilor la carburanți accentuează acest proces.
Într-un clasament al băncii japoneze Namura din septembrie 2010, România a fost plasată pe locul 12 în lume în ceea ce priveste pericolul de infometare. O asemenea apreciere nu poate fi tratată cu ușurință dacă ținem cont de scăderea accentuată a puterii de cumpărare a populației și de situația dramatică în care se află agricultura românească. România a ajuns să importe 80% din produsele agricole aflate pe piață, unele dintre acestea de calitate îndoielnică. Ponderea suprafațelor agricole efectiv utilizate a scăzut cu 10% din 2003 pana in 2007 (conform datelor Eurostat), cea mai mare diminuare din spațiul Uniunii Europene. Din cele aproximativ 14,7 milioane de hectare cu potențial arabil, folosim pentru producția agricolă mai puțin de jumătate (sub 7 mil. ha). Avem cea mai slabă productivitate agricolă din UE, cu o medie valorică pe gospodărie de 3600 Euro, de 37 de ori mai slabă decât a Olandei (cea mai performantă agricultură din UE). Din perspectiva absorbirii fondurilor comunitare și valorificării avantajelor politicii agricole comune a UE, România deține tristul record de codașă a Europei.
Și totuși agricultura poate să fie șansa României. Dispunem de unul dintre cele mai fertile soluri din Europa și avem un potențial agricol imens care ne-ar permite sa asigurăm hrana pentru 80 de milioane de oameni. Fragmentarea proprietăților agricole și faptul ca avem o populație rurală de peste 40% din total sunt încă privite ca o slabiciune dar pot fi transformate în tărie. Nu pot fi de acord cu cei care susțin ca situația actuală din agricultura și producția alimentară a României s-ar datora unor tare de caracter ale poporului român. Nu suntem toți hoți și leneși. Cel mult poate că am fost conduși greșit. Pericolul real al unei crize alimentare globale ar trebui să ne deschidă ochii asupra acestei realități și asupra perspectivelor care se cer valorificate. Într-o lume în care hrana și apa vor fi mai prețioase decât petrolul, agricultura poate să devină nișa de succes a României.
Editorial aparut in “Realitatea Economica Buzoiana” , mai 2011, http://www.reb.ro/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=35&Itemid=56.
Voci internaționale proeminente, analize pertinente și date recente susțin cu tărie apariția în decada următoare a unei crize alimentare. Premisele care susțin aceasta ipoteză nu sunt puține.
Resursele planetare au atins limitele potențialului de producție agricolă însă populația lumii crește în continuare. Efectele condițiilor climaterice nefavorabile asupra producției de grâu se resimt deja în producția marilor exportatori mondiali și se estimează că în anii următori aceste efecte vor fi și mai pronunțate. Fenomene precum deteriorarea fertilității solurilor și poluarea reduc suprafețele cultivate de la an la an. În plus, volumul de apă dulce la nivel planetar se reduce accelerat, ducând la diminuarea producției agricole. Semnele apropierii unei crize alimentare se multiplică: rezervele mondiale de cereale sunt în scadere iar prețurile au crescut constant, în unele cazuri de 2-3 ori față de nivelul de acum doi ani. Conform Băncii Mondiale prețul global al alimentelor a crescut cu 36% în ultimele 12 luni, determinând noi presiuni inflaționiste. Scumpirea paralelă a prețurilor la carburanți accentuează acest proces.
Într-un clasament al băncii japoneze Namura din septembrie 2010, România a fost plasată pe locul 12 în lume în ceea ce priveste pericolul de infometare. O asemenea apreciere nu poate fi tratată cu ușurință dacă ținem cont de scăderea accentuată a puterii de cumpărare a populației și de situația dramatică în care se află agricultura românească. România a ajuns să importe 80% din produsele agricole aflate pe piață, unele dintre acestea de calitate îndoielnică. Ponderea suprafațelor agricole efectiv utilizate a scăzut cu 10% din 2003 pana in 2007 (conform datelor Eurostat), cea mai mare diminuare din spațiul Uniunii Europene. Din cele aproximativ 14,7 milioane de hectare cu potențial arabil, folosim pentru producția agricolă mai puțin de jumătate (sub 7 mil. ha). Avem cea mai slabă productivitate agricolă din UE, cu o medie valorică pe gospodărie de 3600 Euro, de 37 de ori mai slabă decât a Olandei (cea mai performantă agricultură din UE). Din perspectiva absorbirii fondurilor comunitare și valorificării avantajelor politicii agricole comune a UE, România deține tristul record de codașă a Europei.
Și totuși agricultura poate să fie șansa României. Dispunem de unul dintre cele mai fertile soluri din Europa și avem un potențial agricol imens care ne-ar permite sa asigurăm hrana pentru 80 de milioane de oameni. Fragmentarea proprietăților agricole și faptul ca avem o populație rurală de peste 40% din total sunt încă privite ca o slabiciune dar pot fi transformate în tărie. Nu pot fi de acord cu cei care susțin ca situația actuală din agricultura și producția alimentară a României s-ar datora unor tare de caracter ale poporului român. Nu suntem toți hoți și leneși. Cel mult poate că am fost conduși greșit. Pericolul real al unei crize alimentare globale ar trebui să ne deschidă ochii asupra acestei realități și asupra perspectivelor care se cer valorificate. Într-o lume în care hrana și apa vor fi mai prețioase decât petrolul, agricultura poate să devină nișa de succes a României.
Editorial aparut in “Realitatea Economica Buzoiana” , mai 2011, http://www.reb.ro/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=35&Itemid=56.
joi, 26 mai 2011
Au început filmările la primul serial documentar despre siturile Natura 2000 din România
Asocierea S.C. Humboldt Spirit S.R.L. si S.C. Relief Media S.R.L. va realiza în perioada 2011 – 2012 un serial documentar pentru prezentarea siturilor Natura 2000, activitate în cadrul proiectului “Campanie Națională de conștientizare privind importanța conservării Biodiversității prin Rețeaua Natura 2000 în România”.
Serialul va avea 7 episoade info-documentare, fiecare a câte 52 de minute. Primul episod va introduce conceptul de biodiversitate, istoricul rețelei Natura 2000 în țara nostră și va prezenta siturile din bioregiunea Pontică. Urmatoarele 5 episoade vor prezenta bioregiunile Continentală, Panonică, Stepică și Alpină. Ultimul episod va fi unul de sinteză prezentând relația dintre dezvoltare durabilă și biodiversitate.
Serialul va cuprinde prezentarea generală a bioregiunilor, interviuri cu specialiști și reprezentanți ai comunităților locale, prezentarea habitatelor și a speciilor sălbatice, importanța, starea de conservare și particularitățile siturilor, prezentarea unor activități economice care nu afecteaza calitatea siturilor, etc.
Scopul realizării și difuzării serialului documentar este formarea unei opinii favorabile unor bune practici de utilizare a capitalului natural în siturile Natura 2000.
Regizorul serialului documentar este Jon Grieg iar scenariul este scris de Dan Mihai Vasiliu. Serialul va fi difuzat pe un canal TV generalist în cursul anului 2012 și va putea fi vizionat și pe site-ul http://biodiversitate.mmediu.ro/.
Contractul de achiziție publică a fost acordat Asocierii S.C. HUMBOLDT SPIRIT S.R.L. si S.C. RELIEF MEDIA S.R.L de către Fundația Centrul Național pentru Dezvoltare Durabilă care a câștigat licitația deschisă organizată în perioada decembrie 2010-martie 2011.
”Campania Națională de conștientizare privind importanța conservării Biodiversității prin Rețeaua Natura 2000 în România” este finanțată de Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Sectorial Mediu – Axa prioritară 4 „Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protecţia Naturii”, proiect care se derulează pe o durată de 27 de luni, în intervalul 14.12.2010-14.03.2013.
Proiectul este implementat de Fundația Centrul Național pentru Dezvoltare Durabilă în parteneriat cu Ministerului Mediului și Pădurilor - Direcția Biodiversitate. Valoarea totală a proiectului este de 14.036.402 lei, din care: 11.543.466 lei (finanţare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională şi bugetul de stat) și 2.492.936 lei contribuţia beneficiarului.
Pentru informaţii suplimentare referitoare la implementarea acestui proiect vă rugăm să contactaţi Fundația Centrul Național pentru Dezvoltare Durabilă:
Adresa: Str. Dr. Burghelea, nr. 16, București, sector 2, Tel.: + 40 (21) 3103320; Fax: + 40 (21) 3103321; Persoană de contact: Roxana Mazilu – Ofițer Relații Publice, E-mail: roxana.mazilu@ncsd.ro.
Serialul va avea 7 episoade info-documentare, fiecare a câte 52 de minute. Primul episod va introduce conceptul de biodiversitate, istoricul rețelei Natura 2000 în țara nostră și va prezenta siturile din bioregiunea Pontică. Urmatoarele 5 episoade vor prezenta bioregiunile Continentală, Panonică, Stepică și Alpină. Ultimul episod va fi unul de sinteză prezentând relația dintre dezvoltare durabilă și biodiversitate.
Serialul va cuprinde prezentarea generală a bioregiunilor, interviuri cu specialiști și reprezentanți ai comunităților locale, prezentarea habitatelor și a speciilor sălbatice, importanța, starea de conservare și particularitățile siturilor, prezentarea unor activități economice care nu afecteaza calitatea siturilor, etc.
Scopul realizării și difuzării serialului documentar este formarea unei opinii favorabile unor bune practici de utilizare a capitalului natural în siturile Natura 2000.
Regizorul serialului documentar este Jon Grieg iar scenariul este scris de Dan Mihai Vasiliu. Serialul va fi difuzat pe un canal TV generalist în cursul anului 2012 și va putea fi vizionat și pe site-ul http://biodiversitate.mmediu.ro/.
Contractul de achiziție publică a fost acordat Asocierii S.C. HUMBOLDT SPIRIT S.R.L. si S.C. RELIEF MEDIA S.R.L de către Fundația Centrul Național pentru Dezvoltare Durabilă care a câștigat licitația deschisă organizată în perioada decembrie 2010-martie 2011.
”Campania Națională de conștientizare privind importanța conservării Biodiversității prin Rețeaua Natura 2000 în România” este finanțată de Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Sectorial Mediu – Axa prioritară 4 „Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protecţia Naturii”, proiect care se derulează pe o durată de 27 de luni, în intervalul 14.12.2010-14.03.2013.
Proiectul este implementat de Fundația Centrul Național pentru Dezvoltare Durabilă în parteneriat cu Ministerului Mediului și Pădurilor - Direcția Biodiversitate. Valoarea totală a proiectului este de 14.036.402 lei, din care: 11.543.466 lei (finanţare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională şi bugetul de stat) și 2.492.936 lei contribuţia beneficiarului.
Pentru informaţii suplimentare referitoare la implementarea acestui proiect vă rugăm să contactaţi Fundația Centrul Național pentru Dezvoltare Durabilă:
Adresa: Str. Dr. Burghelea, nr. 16, București, sector 2, Tel.: + 40 (21) 3103320; Fax: + 40 (21) 3103321; Persoană de contact: Roxana Mazilu – Ofițer Relații Publice, E-mail: roxana.mazilu@ncsd.ro.
vineri, 29 aprilie 2011
Conservarea biodiversitatii in Muntii Macinului
Luna iulie 2011 va marca incheierea proiectului european ”Masuri de eficientizare a managementului conservativ si participativ in zona muntilor Macinului” finantat prin POS Mediu si implementat de Centrul National pentru Dezvoltare Durabila (CNDD) (www.ncsd.ro). Tinta acestuia este atat Administratia Parcului National Muntii Macinului, autoritatile si comunitatile din zona dar si agentii economici si turistii. Din ianuarie 2010, cand a fost lansat proiectul, echipa de implementare si subcontractantii de specialitate au lucrat pentru realizarea ”Studiului privind Evaluarea Capacitatii de Suport a sistemelor ecologice din zona Muntilor Macinului” si pentru elaborarea ”Strategiei si a Planului de Actiune pentru Conservarea Biodiversitatii si utilizarea durabila a componentelor sale in Munţii Macinului”. A fost realizata ”Harta vizitatorului in zona Muntilor Macinului” in 2000 de exemplare care se distribuie deja gratuit de catre Administratia Parcului. Iar in luna iulie va fi terminat si filmul documentar de prezentare a Muntilor Macinului si va fi difuzat pe un canal tv generalist.
Pentru realizarea activitatilor au avut loc intalniri locale, s-au derulat actiuni de cercetare si filmari pe teritoriul Parcului National (inclusiv in rezervatiile stiinţifice ,,Moroianu” si ,,Valea Fagilor“), in aria speciala de protectie avifaunistica Macin-Niculitel si situl de importanta comunitara Muntii Macinului.
Pentru realizarea activitatilor au avut loc intalniri locale, s-au derulat actiuni de cercetare si filmari pe teritoriul Parcului National (inclusiv in rezervatiile stiinţifice ,,Moroianu” si ,,Valea Fagilor“), in aria speciala de protectie avifaunistica Macin-Niculitel si situl de importanta comunitara Muntii Macinului.
O scurta privire asupra acestui areal din Dobrogea de Nord justifica existenta proiectului CNDD si necesitatea continuarii acestuia prin activitati de constientizare si conservare viitoare. Lipsiti de spectaculosul altor zone montane – inaltimile maxime depasesc cu putin 400 m - muntii Macin compenseaza prin ineditul peisajului arid cu stanci granitice in forme arhaice bizare, culmi rosietice si vegetatie stepica si forestiera. Cea mai mare bogatie este insa diversitatea speciilor de animale si plante care traiesc pe ”dealurile rumene ale Macinului”, asa cum le descria Alexandru Vlahuta acum o suta de ani. Muntii Macin este singurul parc natural din tara care protejeaza vegetatia stepica - 1770 de specii de plante, dintre care 72 sunt protejate ca fiind rare sau vulnerabile, iar 27 sunt endemice - si care este acum foarte rara in Europa.
Macin reprezinta cea mai importanta zona de cuibarit pentru speciile de pasari rapitoare din Romania ca soimul dunarean si pietrarul. Aici traiesc specii rare ca broasca testoasa (monument al naturii), balaurul dobrogean (cel mai mare sarpe din tara), soparla de stepa, gusterul vargat dobrogean, vulturul plesuv brun, ciocanitoarea neagra si dihorul de stepa. Cercetarile au inventariat un numar de 181 specii de pasari (37 sunt protejate la nivel international), 47 de specii de mamifere, 1436 specii de insecte, peste 900 de specii de fluturi, 11 specii de reptile si 7 specii de amfibieni. Este un patrimoniu natural impresionant dar deja imputinat prin disparitia unor plante si animale, precum acvila de stepa.
Parerea ca natura este inepuizabila este inca larg raspandita in lume mai ales in tarile care au avut dintotdeauna de partea lor o natura generoasa. Romania este una dintre acestea. Ceea ce stiinta nu oboseste sa dovedeasca este faptul ca toate vietatile care se afla in interiorul unui spatiu sunt adaptate unele la altele si depind unele de altele, adevar uitat usor in civilizatia blocurilor de beton, fier si sticla care au rupt legatura dintre om si restul speciilor.
Text: Roxana Mazilu
Foto: Peter Lengyel
Foto: Peter Lengyel
Abonați-vă la:
Postări (Atom)